suika-ibuki-606431-unsplash

suika-ibuki-606431-unsplash

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/kknrCfZHsyo

 

Android sau iOS? Este intrebarea pe care multe companii si-o pun atunci cand incearca sa decida cea mai buna platforma pentru dezvoltarea unei aplicatii mobile. Din punct de vedere financiar, iOS genereaza profituri mai mari decat Android, in special in tari mai dezvoltate economic precum Statele Unite. Insa acesta nu e singurul criteriu. Asa ca citeste mai departe si afla care sunt avantajele si dezavantajele crearii de aplicatii Android sau iOS.

 

Date demografice

Ca sa prezentam cat mai bine cele doua platforme, trebuie sa incepem cu datele demografice. In prezent, piata aplicatiilor Android este mai mare din punct de vedere al numarului de utilizatori decat iOS. Cu toate acestea, un numar mare de clienti vin din tari aflate inca in procesul de dezvoltare si din zone cu venituri mai scazute. iOS in schimb, vine cu o baza de utilizatori tineri, cu un nivel mai inalt de educatie si care castiga mai multi bani, deci le va fi mai usor sa cheltuiasca mai mult pe aplicatii.

 

Viteza de dezvoltare

Un alt aspect destul de important este timpul in care iti poti scoate aplicatia pe piata. In general, dezvoltarea unei aplicatii Android dureaza aproximativ la fel de mult precum crearea unei aplicatii iOS, dar va trebui sa iei in considerare factori precum dimensiunea ecranului, specificatiile dispozitivului si numarul de versiuni active ale OS-ului. Astfel, dezvoltarea unei aplicatii compatibile cu toate aceste proprietati se va dovedi o sarcina destul de complicata.

 

Costurile aplicatiei

In general, cu cat procesul de dezvoltare dureaza mai mult, cu atat mai multe resurse financiare va consuma. Sigur, crearea de aplicatii Android si iOS dureaza in general la fel de mult, insa Android poate ascunde niste costuri reziduale la finalul dezvoltarii din cauza potentialelor probleme care pot aparea pe aceasta platforma, in general din cauza varietatii dimensiunilor ecranelor.

 

Numar de utilizatori vs engagement

Cand alegi platforma pentru care sa iti dezvolti aplicatia mobila, trebuie sa iei in considerare si nivelul de engagement al fiecarei comunitati. Vrei cat mai multi utilizatori sau vrei sa construiesti o comunitate restransa dar care interactioneaza foarte des cu aplicatia? Acest aspect se afla in stransa legatura cu planul de monetizare pe care il alegi (freemium sau plata la descarcare). Android vine cu un numar mai mare de utilizatori insa iOS se lauda cu un nivel mai mare de engagement.

 

In concluzie

Pe langa cele prezentate mai sus, sunt multe aspecte pe care trebuie sa le iei in considerare cand iti construiesti o aplicatie mobila. Cu toate acestea, daca ne bazam doar pe profitul obtinut si pe zona targetata, iOS va fi o optiune mult mai buna pentru clientii din tarile foarte dezvoltate. Insa daca ai experienta si nu iti e teama de OS-ul mai complicat al dispozitivelor Android, merita sa incerci si aceasta platforma.

Leave a Comment