freestocks-org-484224-unsplash

freestocks-org-484224-unsplash

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/L5DxWLmywmM

 

Play Store si App Store gazduiesc peste 3 milioane de aplicatii mobile. Iar numarul lor creste de la an la an. Avand asta in minte, devine din ce in ce mai greu sa gasesti si sa pastrezi noi utilizatori, mai ales daca abia te-ai apucat de dezvoltare aplicatii mobile si in special daca nu esti atent la nevoile si problemele potentialilor clienti.

 

Cum faci asta? Prin testare, bineinteles. Mai ales cand citesti studii care arata ca principalele motive pentru care aplicatiile sunt dezinstalate la cateva minute dupa descarcare sunt bugurile si lipsa unui proces de QA bine pus la punct. Acestea fiind spuse, noi ne-am gandit sa te ajutam cu un articol. Iti oferim cateva ponturi “top secret” despre cum sa perfectionezi intregul proces de QA.

 

Testeaza platformele si sistemele de operare

Nu, nu iti sugeram sa te apuci sa testezi fiecare OS si platforma creata. Nu trebuie decat sa testezi bine platforma pentru care vei dezvolta aplicatia, OS-ul corespunzator si toate versiunile existente ale acestora. Stim ca probabil nu vei avea intotdeauna resursele necesare si va trebui sa folosesti emulatoare insa afla ca acestea nu iti ofera intotdeauna toate caracteristicile unui dispozitiv. Asa ca incearca sa le eviti si sa testezi pe platforma sau dispozitivul propriu-zis de fiecare data.

 

Verifica UI-ul pe diferite display-uri

Designul pentru diferite dimensiuni de display (mai ales pe Android) se dovedeste adesea a fi o adevarata provocare. De ce? Pentru ca aplicatia trebuie sa functioneze si sa arate la fel de bine pe orice dimensiune de display. In cazul in care utilizatorul descopera elemente care nu se aliniaza perfect in pagina sau mai rau, care nici macar nu apar, va dezinstala imediat aplicatia.

 

Testeaza pe diferite viteze de internet

Viteza de internet poate afecta modul in care aplicatia ta se comporta. De exemplu, un utilizator conectat la o retea mobila de mica viteza nu va reusi sa vada tot continutul media. Asa ca ai grija sa testezi pe orice viteza de internet (chiar si pe cele mari) ca sa te asiguri ca aplicatia functioneaza perfect in orice imprejurare.

 

Verifica ce se intampla cand pierzi conexiunea la internet

Cateodata ramai fara semnal. Poti sa te muti, poti sa restartezi telefonul insa aceste solutii nu vor functiona de fiecare data. Se poate intampla oricui, in orice moment iar tu trebuie sa iti pregatesti aplicatia pentru asta. Mai ales in cazul in care utilizatorul pierde conexiunea atunci cand completeaza formulare sau efectueaza o tranzactie. Aplicatia trebuie sa fie destul de robusta incat sa termine ce a inceput utilizatorul sau sa ii prezinte o notificare care ii explica ce s-a intamplat.

 

Monitorizeaza bateria dispozitivului

Unele studii arata ca aproximativ 55% dintre utilizatori au avut probleme cu o aplicatie care consuma mai multa baterie decat ar fi fost normal. Asa ca noi iti recomandam sa testezi si acest aspect si sa vezi cum si de ce aplicatia ta consuma prea multa baterie. iOS 8, de exemplu, a venit cu o functie care iti listeaza toate aplicatiile instalate si procentul de baterie pe care il utilizeaza.

 

Leave a Comment