jamie-street-493146-unsplash

jamie-street-493146-unsplash

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/33oxtOMk6Ac

 

Daca te ocupi cu crearea de aplicatii mobile, probabil ai auzit deja de termenii native, hybrid si web. Fiecare vine cu avantajele si dezavantajele ei si fiecare e construita cu un anumit scop. Acestea fiind spuse, o aplicatie native este cea mai buna varianta pentru ca este descarcata si stocata direct pe dispozitiv. Este proiectata si dezvoltata special pentru a fi folosita pe un smartphone sau tableta si se va folosi de toate resursele si functiile dispozitivului pe care este instalata. Inca nu esti convins? Citeste mai departe si afla tot ce trebuie sa stii despre aplicatiile mobile native.

 

Au acces la toate functiile dispozitivului

In primul rand, aplicatiile native sunt proiectate si construite pentru a rula pe o platforma specifica (iOS sau Android), iar asta inseamna ca sunt optimizate si imbunatatite constant pentru a functiona perfect pe dispozitivele pe care sunt instalate. Astfel, au acces la functiile si resursele platformei si le pot utiliza fara restrictii.

 

Accesibilitate offline

Spre deosebire de aplicatiile hybrid sau web, cele native nu au nevoie de o conexiune constanta la internet pentru a functiona pentru ca nu ruleaza in browser. Asta se datoreaza faptului ca toata informatia este descarcata si stocata pe dispozitiv, facand aplicatiile native alegerea principala pentru jocurile pe mobil. De ce? Pentru ca aceste aplicatii permit utilizatorilor sa se joace si offline, fara a-si face griji cu privire la conexiunea la internet.

 

Eficienta crescuta

Inca un avantaj al aplicatiilor native este un grad sporit de eficienta datorata faptului ca in procesul de dezvoltare se folosesc limbaje de programare si tool-uri special create si optimizate in acest scop. In plus, sunt si mai responsive si au un impact mai ridicat asupra engagement-ului pentru ca utilizatorul le vede constant chiar pe ecranul principal al dispozitivului.

 

Un grad mai mare de siguranta

Cand vine vorba de securitate, dintre toate tipurile de aplicatii mobile, cele native castiga detasat. Iar asta se datoreaza restrictiilor si standardelor pe care trebuie sa le respecte pentru a fi acceptate pe Google Play sau App Store. In plus, inainte de publicare, publisherii trebuie sa se inregistreze cu un cont de developer si sa plateasca o anumita suma de bani pentru ca aplicatia lor sa intre in procesul de review. Desi acest proces dureaza destul de mult, asta asigura aplicatiei un grad sporit de siguranta pentru utilizator.

 

Dezavantajele sunt putine

In ciuda tuturor calitatilor mentionate mai sus, aplicatiile mobile de tip native vin si cu cateva dezavantaje care sunt insa neglijabile. In primul rand, procesul de dezvoltare al unei aplicatii native consuma mai mult timp si bani iar fiecare update necesita aprobare separata de catre Google Play sau App Store. Nu in ultimul rand, o aplicatie nativa va ocupa mult mai multa memorie interna pe dispozitivul pe care este stocata.

 

Leave a Comment