business-cellphone-codes-92904

business-cellphone-codes-92904

 

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/macbook-pro-92904/

 

Testarea de software e un intreg domeniu in sine, mai ales atunci cand esti dezvoltator de aplicatii mobile. Intregul proces de testare se imparte in doua tipuri: cea manuala si cea automata, ambele fiind diferite si venind cu avantajele si dezavantajele proprii de care trebuie sa stii inainte sa te apuci de o sesiune de QA. Intr-o lume perfecta, ai destul timp sa te folosesti de ambele metode, insa stim ca nu intotdeauna exista timp si resurse dedicate strict acestui scop. Deci vrei sa stii care e diferenta dintre testarea automata si cea manuala? Citeste mai departe.

 

Avantaje si dezavantaje

Cand vine vorba de acuratete, testarea automata va fi o alegere mai buna decat cea manuala pentru ca se foloseste de scripturi si alte unelte special create in acest scop. In cazul testarii manuale, trebuie sa lasi loc de greseli umane si sa te astepti la un grad de acuratete mai scazut. De asemenea, cea din urma consuma mai multe resurse umane si de timp, iar daca te grabesti sa lansezi aplicatia, ar fi o solutie potrivita sa recurgi la o testare automata. Este realizata exclusiv de tool-uri de software deci vei obtine rezultate mult mai rapide.

 

Cu toate acestea, testarea manuala permite interventia umana, iar asta este foarte important atunci cand se lucreaza la imbunatatirea experientei utilizatorilor. Deci, atunci cand vrei ca aplicatia ta sa ruleze perfect iar UX-ul sa fie verificat, alege testarea manuala.

 

Cand alegi tipul de testare

De obicei, testarea manuala se alege cand este nevoie de o testare exploratorie, unde este nevoie de experienta si cunostintele testerului. In cazul in care documentatia nu este foarte exhaustiva sau compania nu dispune de un timp de testare foarte indelungat, este nevoie de abilitati umane pentru a realiza acest proces.

 

De asemenea, cand vine vorba de UX design si experienta, ai nevoie de un tester care sa se asigure ca aplicatia ta mobila e usor de folosit si nu incurca in niciun fel utilizatorul. Un om poate descoperi imediat defecte in flow-ul de utilizare, lucru pe care un script nu il poate face.

 

Exista cateva cazuri in care testarea automata este absolut necesara. Unul dintre acestea este testarea regresiva, necesara atunci cand apar frecvent modificari in cod. Iar cand ai nevoie ca acelasi task sa fie repetat sau sa evaluezi calitatea codului, tot testarea automata te scoate din impas.

 

Dupa cum vezi, fiecare tip de testare vine cu avantaje si dezavantaje, cu propriile trasaturi si functii. De regula, daca vrei rezultate cat mai apropiate de perfectiune, iti recomandam sa incorporezi ambele metode in procesul de testare. Pe deoparte vei evalua calitatea codului iar pe de alta parte, vei avea nevoie si de expertiza umana pentru a descoperi eventuale defecte in UX si flow-ul de utilizare.

 

Leave a Comment